Att det är viktigt att vara regelbundet fysiskt aktiv vet många om, trots det är det vanligt att träna i perioder. Alla är inte träningsmänniskor och det behöver man inte vara, redan vid lågintensiv träning ses en positiv effekt och det är bättre att röra på sig lite än ingenting alls. På samma sätt är det bättre att anpassa träningen efter olika perioder i livet än att släppa träningen helt.

 

Det behöver inte alltid vara jobbigt 

Fysisk aktivitet förknippas ofta med träning och kanske till och med något jobbigt. Det kan det för all del vara men fysisk aktivitet med lägre intensitet som exempelvis en promenad, lättare joggingtur eller trädgårdsarbete fyller också sin funktion och har en stor effekt på vår hälsa på lång sikt.

Människokroppen är gjord för rörelse, både positiva mentala och fysiska effekter syns vid lågintensiv träning motsvarande rekommendationen om 150-300 minuter per vecka. Bland annat påverkas hjärta och kärl, immunsystem, muskler och kognitiva förmågor på ett positivt sätt. På sikt bidrar detta till förbättrad hälsa, förbättrade fysiska och mentala förmågor och förbättrad sinnesstämning.

Träning behöver alltså inte alltid vara jobbig för att positiva effekter ska nås. Det viktiga är att fysisk aktivitet sker i någon form, som passar en själv, för att upprätthålla en god hälsa och stark kropp som klarar vardagens krav hela livet.

 

Träna för att må bra

Träning och vardagsmotion bör ske regelbundet, oavsett om det är vardag och rutiner, semester, jul, vinter eller sommar. Men aktiviteten behöver inte se likadan ut – träning ska göra att vi mår bra och vi ska må bra medan vi tränar.

Sommar och semester är ett bra exempel då det är vanligt att släppa träningen helt. Semester är till för mental återhämtning och det är viktigt att släppa alla måsten och krav men det är trots det viktigt att vi fortsätter röra på oss. Rörelsen behöver inte ske på exakt samma sätt som under vardagen. Kanske kan den vanliga löprundan bli lite kortare, styrkepasset på gymmet bytas ut mot trädgårdsarbete och det veckovisa spinningpasset bytas ut mot en långpromenad i skogen

Det är helt okej att träningen ser lite olika ut beroende på period i livet. Att anpassa träningen därefter är en förutsättning för att vara regelbundet fysiskt aktiv och kan dessutom bidra till positiva effekter på motivation och återhämtning.

 

Referens: Det behöver inte alltid vara jobbigt: FYSS (2016). Biologiska effekter av fysisk aktivitet. http://www.fyss.se/wp-content/uploads/2017/09/Biologiska_effekter_av_FA_FINAL_2016-12.pdf