Vad vi lägger på tallriken påverkar hur vi mår, både fysiskt och mentalt.

Här är 3 viktiga lärdomar från webinaret ”Allt du velat veta om kost”.

Våra kostvanor är viktiga för att ge kroppen den näring som behövs och för att de basala kroppsfunktionerna ska kunna fungera så bra som möjligt. Dessutom ger kosten oss den energi vi behöver utifrån de krav som ställs på oss i vår vardag, såväl fysiskt som mentalt.

I webinaret ”Allt du velat veta om kost” svarade Lisa Bischoff och Sara Rosenkrantz, hälsocoacher på IMR, på era frågor om just kost.

3 lärdomar från webinaret:

1. Våga äta ordentligt. Vi behöver mycket näring för att ha ork i vardagen och må så bra som möjligt. Fundera hellre på hur du kan maximera ditt näringsintag under dagen istället för att äta så få kalorier som möjligt. ”Riktig mat” med näringsrikt innehåll innebär nämligen sällan ett energiöverskott. Det är snarare så att vi ofta kompenserar med en chokladkaka eller bulle på kvällen om vi ätit för lite under dagen, vilket i slutändan leder till ett energiöverskott. Våga äta ordentligt (och näringsrikt) så att du kan hålla en jämn energinivå under dagen.

2. Slopa förbuden. Inget livsmedel är så pass dåligt så att vi aldrig får äta det. Tänk istället på proportioner. Prioritera frukt och grönt, fullkornsprodukter, vegetabiliska fetter och proteiner samt fisk och begränsa charkuterier, mättade fetter och sockersötade livsmedel och drycker. Du kan äta allt, men inte alltid.

3. Tänk helhet före detaljer. Lägg mer fokus på helheten i din kost istället för att fokusera på detaljer. Lägg mer fokus på de vanor och den mat du äter varje dag istället för att fastna vid vad som är bäst av morot och palsternacka, eller om det är bättre att välja ett sockerfritt bakverk istället för tårtan på ett kalas. Hur kan du till exempel få i dig en näringsrik frukost varje dag?

Här kan du se webinaret.