Att fysisk aktivitet är bra och viktigt känner alla till.
Men vad händer i kroppen när vi rör på oss? Hur kan fysisk aktivitet förebygga sjukdom? Och varför har personer med fysiskt krävande arbeten sämre kondition än personer som sitter bakom ett skrivbord?
– I grund och botten är vi människor skapade för att röra på oss. Inte för att sitta på en stol.
Elin Ekblom Bak tar de 44 trappstegen till konferensrummet med snabba fötter. ”Motion behöver inte vara så svårt”, säger hon i farten. Som docent och forskare på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), är det hennes jobb att samla in data, kartlägga, analysera och skapa ny kunskap. I hennes fall med inriktning på fysisk aktivitet och folkhälsa. Det senare ett område hon konstaterar är långt ifrån jämlikt.
– Den stora utmaningen är hälsogapet. Vissa mår ganska bra och har ett stort manöverutrymme för att leva hälsosamt. Andra har sämre förutsättningar och löper en mycket större hälsorisk. Hur ska vi prioritera och lyckas nå den gruppen?
När det kommer till att röra på sig så lyfter Elin fram vikten av att hitta ”sin grej”. Det man verkligen gillar att göra. Hittar man den finns alla förutsättningar att få en balans mellan fysisk rörelse, kost och återhämtning. Och att må bra på lång sikt.
– När vi har en bra balans mellan aktivitet och vila så gynnar det kroppens alla system. Då funkar hjärtat som det ska, blodet flyter på och våra kärl får vad de behöver. När vi anstränger oss och musklerna rör sig så frisätts ämnen som är jätteviktiga för resten av kroppen. Därför är det så viktigt att vi rör på oss, säger hon.
Fysisk rörelse har även goda effekter på en mängd olika sjukdomar och diagnoser:
– Ungefär 40 olika sjukdomstillstånd kan förebyggas och behandlas med fysisk aktivitet. Alltså 40 olika tillstånd som man annars med olika läkemedel försöker behandla, kan man förebygga genom fysisk rörelse. Till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, metabola syndrom och demens, säger Elin Ekblom Bak.
Nyligen publicerade Elin Ekblom Bak och hennes forskarkollegor en artikel i Scandinavian Journal of Public Health. I den uppskattade de att när det kommer till fysiskt krävande arbeten så har endast var fjärde till varannan person tillräckligt bra kondition för att på ett hälsosamt sätt klara av sina arbetsuppgifter. Av de som jobbar på kontor hade däremot hela 95 procent eller mer tillräckligt god kondition.
– Man tror gärna att den rörelse som sker på jobbet är bra för kroppen. Men inte sällan handlar det om lågintensiva och statiska rörelser i en bullrig miljö. Och det är tyvärr inget som leder till några positiva hälsoeffekter. Dessutom är man kanske trött när man kommer hem och har absolut inga tankar på att träna, säger Elin Ekblom Bak och gör en jämförelse med ”vanlig” träning:
– När du tränar på fritiden så handlar det kanske om ett högintensivt pass på gymmet eller en löprunda i skogen. Dessutom med återhämtning efteråt. Man gör något man trivs med och man gör det för sin egen skull. Det är en viktig skillnad.
”Om man vill cykla till jobbet så ska det finnas en bra cykelparkering, dusch och möjligheter att byta om.”
Den kallas för aktivitetsparadoxen. Motsägelsen om att människor med fysiskt krävande arbeten faktiskt har sämre kondition än personer som sitter bakom ett skrivbord. Elin Ekblom Bak menar att det är viktigt att kartlägga vilka förhållanden som faktiskt råder och att göra en hälsoscreening för att ta reda på hur medarbetarna mår. Kan man hjälpa medarbetarna att träna på arbetstid? Lägga in aktiv återhämtning i arbetspassen? Ja, självklart!
– En annan viktig sak är att skapa yttre förutsättningar. Om man till exempel vill cykla till jobbet så ska det finnas en bra cykelparkering, dusch och möjligheter att byta om.
Vad kan jag som individ själv göra?
– Hitta ”din grej”. Det spelar ingen roll vilket gymkort du har om du själv inte är motiverad. Hitta en aktivitet som du känner att du är bra på och som du tycker är rolig. Valet måste vara ditt, det är inte motiverade när någon annan bestämmer. Kroppen struntar fullständigt i var du rör dig. Om det är en promenad i skogen eller på ett häftigt gym inne i stan spelar ingen roll. Det viktiga är att det sker.
Elin Ekblom Bak är del av IMR:s Advisory Board. Här kan du läsa mer om oss på IMR.
Läs hela studien I Scandinavian Journal of Public Health här.