Ledarskap handlar om att se alla individer och hela människan på en arbetsplats.
Det menar Fredrik Hillelson, vd på rekryterings- och utbildningsföretaget Novare.
– Trygga medarbetare skapar fina resultat, säger han.
Så här jobbar de med hälsa och hållbarhet bland medarbetarna.
– Hälsade du på receptionisten?
Fredrik Hillelson tittar på mig.
Gjorde jag det? Ja, det gjorde jag nog.
– Bra! Det är viktigt, säger han.
När man kliver in genom dörren på Novare så känner man sig hemma. Den avslappnade atmosfären inger ett lugn. Och det är ingen slump. Novare rekryterar varje år drygt 600 chefer och ledare och intervjuar omkring 10 000 personer. I de allra flesta fall handlar det om chefsroller där kandidaten ska synas i varje söm. Att skapa en trygg miljö där de känner sig hemma, är en förutsättning för att kunna se personen bakom cv:t.
– Alla är nervösa i en intervju. Men om man känner att människorna man möter är snälla och vänliga så slappnar man av och öppnar upp sig. Då kan vi ta reda på vem personen vi möter verkligen är. Och vi ser ganska snabbt om personen är trygg i sig själv, säger Fredrik Hillelson.
Att säga ”Hej!” till receptionisten är ett bra tecken.
”För att orka måste du ta hand om din hälsa.”
I en miljö där medarbetarna känner sig trygga skapar man bra resultat. Det är Fredrik Hillelson övertygad om.
– Men för att orka med i näringslivet i dag så måste du också ta hand om din hälsa. De flesta vi möter gör det. Men vi pratar alldeles för lite om det i våra intervjuer, säger han.
Hälsans betydelse för att kunna vara engagerad och produktiv på jobbet går inte att överskatta. Att arbeta proaktivt, förebyggande och med hälsa som en central del i ”medarbetarerbjudandet” är för många chefer och ledningsgrupper i dag en självklarhet. Dessvärre ökar även den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet.
– Vi har tagit för givet att folk tar hand om sig. Men stressen i vårt samhälle gör att fler människor mår dåligt. Därför måste ledningsgrupperna ta hälsofrågan på allvar och vara drivande. Menar man allvar med hållbara medarbetare så är IMR en viktig pusselbit, säger Fredrik Hillelson.
Drog igång under pandemin
Novare har använt IMR sedan våren 2021. Man drog i gång mitt under brinnande pandemi och erbjöd medarbetarna digital screening, personlig hälsorådgivning och hälsotester. För att få en flygande start bjöd man även in till föreläsningar och workshops.
– Responsen bland medarbetarna var väldigt positiv. Det blev ringar på vattnet direkt. Jag själv och flera av mina kollegor började röra på oss mycket mer. Dessutom fick vi ett bra nuläge på hur våra medarbetare mådde, säger Fredrik Hillelson.
Även om Novare har goda hälsoresultat så är kontinuitet en avgörande faktor när det handlar om beteendeförändringar. För att hålla glöden vid liv och få ännu fler medarbetarna att komma i gång med sin individuella hälsorådgivning, kommer Novare under våren att köra fler workshops och föreläsningar, där IMR:s experter skräddarsyr innehållet.
– Flåshurtiga chefer som tvingar sina medarbetare att springa varje fredag eftermiddag har jag inget för. Det blir kontraproduktivt. Jag tror inte heller på de som inte tränar alls. Med IMR har vi blivit positivt medvetna, utan att känna tvånget. Det tror jag stenhårt på, säger Fredrik Hillelson.
Vill du göra som Novare och öka hälsan på er arbetsplats?
Hör av dig så berättar vi hur det fungerar.